Nu har våra sköldpaddor vaknat ur dvalan för denna gång. Känns skönt att burarna har blivit fulla med sköldpaddor igen, även fast det är väldigt tomt efter August. Jag vet att han efter dvalan brukar uppvakta sina honor som mest, det brukar vara ett "pipande" utan dess like i hans bur. Den består nu av "hans" 5 honor, och det är sååå tyst. Kanske saknar de sin hane lika mycket som jag gör. De ligger mest och solar hela dagarna,tätt tillsammans.

I andra buren är det flera sköldpaddor eftersom den buren är större,och eftersom många av honorna behövde bo med en "snällare,mindre, och inte bitande" hane. Även lilla Turbo har fått bytt bur, från ungarnas bur till att ha blivit en "stor" tjej som får vara med de vuxna, något hon ser ut att tycka väldigt mycket om. Även i denna bur är det väldigt tyst. Rasmus tycks ha glömt bort att han brukar uppvakta sina honor väldigt mycket efter dvalan....han ligger lugnt och solar och bryr sig inte om något annat än mat och sol. Han är ju en av de minsta så han hamnar ibland längst underst i högen när alla ska sola på exakt samma plats...något som inte verkar bekymra honom det minsta.

Saknaden efter August är stor här hemma, och har gett många tankar. En sköldpaddas skötsel är så otroligt viktig, att den får rätt förutsättningar för att få må bra. Jag har tidigare tänkt att de sköldpaddor som haft det mindre bra tidigare får det iallafall bra när de kommer till oss....jag glömde nog bort en sak. Att man inte kan göra en skada ogjord det vet jag, vissa skadar syns inte på utsidan. Man kan hindra att skadan blir värre,men inte så ofta "bota" den...just det visste jag. Men det jag glömde var hur ont det gör i hjärtat när man ser ett djur göra så enorma framsteg och sen avlider den, det blir ett hål i hjärtat. Tur jag har ett stort hjärta med plats för många.... dock kanske jag i framtiden kommer vara lite mer reserverad om vilka djur jag köper, rata de djur jag tror inte kommer leva länge.....eller....nej jag skulle förmodligen inte kunna "lämna kvar ett djur som jag tror skulle kunna få det bättre hos mig". Det vore inte jag på nåt sätt. Så för att försöka slippa bli ledsen får jag försöka tänka att jag gör så gott jag kan här, det som hänt innan kan jag inte förändra. Vi har ju flera djur som haft ett "jobbigt" liv innan de kom till oss så jag kommer hålla tummarna att de får vara hos oss länge, och får de inte det så vet jag att de kommer bli flitigt uppvaktade i sköldpaddshimlen av en stor,gul,rund, vacker sköldpaddshane vid namn August <3

 

 

12 feb 2013