Ägg

22 aug 2014

Idag har vår största leopardsköldpadda lagt ägg, vi håller tummarna för att de ska vara befruktade. Tiden får visa om de är det :) Duktig tjej är hon <3

En ny sköldpadda

4 aug 2014

Igår flyttade en ny leopardsköldpadda hem till oss. Hon heter Tindra och är en hona på ca 6 år.

Hon verkar komma bra överens med de andra i gruppen och passar bra in i storlek

Välkommen hem till oss Tindra, vi ska göra vårt bästa för att du ska trivas här.

 

Äggläggningstider

7 jul 2014

Den lite kalla sommaren verkar ha gjort våra rysshonor förvirrade. För en vecka sen la en hona några ägg och idag var det dags för en annan att lägga ägg. Vi ser att ytterligare en hona verkar rastlös och kanska även hon har ägg som hon vill lägga. Kanske har den kalla sommaren gjort dem förvirrade så att de tror att det redan är höst, några månader innan de brukar lägga ägg.

 

 

Midsommar

21 jun 2014

Ja nu har det varit midsommar. Sommaren hittills har bjudit på både massor med sol och en hel del regn. Tror att det har varit ganska lagom mycket av varje om man ser på aktiviteten hos våra sköldpaddor.

Våra leoparder är ute och betar varje dag, iallafall några av dem. Det finns alltid nån som väljer att vara kvar i växthuset, men de flesta har varit ganska aktiva även denna sommar.

Våra ibera har varit ganska lugna känns det som, men det går i perioder. Ena honan har betett sig som om hon ska lägga ägg och vandra rastlöst omkring en dag men har sedan lugnat ner sig igen. Vi får väl se hur det blir längre fram.

Hos ryssarna är det som vanligt, vissa väljer att gräva sig en grop och tillbringa mycket tid i medans andra kommer ut och betar och njuter av solen de dagar den är här.

Det känns som att vi har ett härligt gäng hos oss. Harmoni i grupperna. Känns skönt!

 

Värmen åter på gång?

19 maj 2014

Efter några veckor med mindre bra väder, dvs ganska kallt och regningt så fick vi en härlig varm och skön helg igen. Just idag är det mulet och ingen sol men ganska behaglig temperatur iallafall. Jag hoppas att vi nu kommer få njuta av fina dagar igen för sköldpaddorna.

Vi märker att aktiviteten är väldigt varierande hos djuren. De dagar det är riktigt varmt så solar de en stund men går sedan in där solen inte steker lika mycket. Vid vackert väder men inte så varmt så ser vi direkt att aktiviteten ökar, de kommer gärna ut och betar långa stunder.

Härlig tid nu när de kan vara ute i sina utehagar.

Äntligen dags

23 apr 2014

Nu var det äntligen dags för våra vuxna sköldpaddor att få flytta ut i utehagen. Vädret har varit härligt och passat våra sköldpaddor perfekt.

Är en fröjd att se hur glada de är över att få vara ute i utehagarna nu ordentligt och inte bara någon timme som förut. Det är särskilt härligt att se de sköldpaddor som inte var här förra somamren, hur de fort lär sig hitta i hagen, hur de helt plötsligt börjar beta efter att kanske inte haft såna förutsättningar tidigare på många år.

Ja detta är verkligen en härlig tid för en sköldpaddsägare, detta är det bästa vi i dagsläget kan erbjuda dem, och jag känner mig nöjd med deras förutsättningar här hos oss. Inte en enda sköldpadda har vi sett visat några tecken på att försöka rymma trots att de är duktiga grävare och duktiga på att klättra. Vi har fått känslan att de trivs hos oss, och med oss, och vi med dem <3

Vår på gång :)

4 apr 2014

Nu börjar våren komma till Frövi. Våra sköldpaddor har varit ute några dagar när det varit varmt och solen lyst. Det är alltid lika roligt att se att de minns sina favoritställen.

Våra "nya" sköldpaddor som inte bodde hos oss i somras har fått utforska sina utehagar, och de verkar trivas bra. Många promenader runt för att se hur allt ser ut, långa stunder av solande, beta färskt gräs, ja lyckan verkar stor.

Jag vet inte vem som är gladast, sköldpaddorna eller vi. Vi som får möjlighet att se dem i lite "naturligare" miljö, där de har stora ytor att vara på.

Nu väntar vi bara in lite varmare nätter så att de kan få flytta ut igen :)

Vinter i Frövi

23 feb 2014

Nu har det varit vinter ett tag här i Frövi. Ärligt talat så känns det som att nu skulle våren vara välkommen. Just idag är det plusgrader ute och ganska fint, det mesta av snön har regnat och töat bort. Vi ser återigen sköldpaddshagarna och känner att inom några månader så kommer det nog gå att börja förbereda hagarna för sköldpaddornas ankomst igen.

Härinne har alla sköldpaddor vaknat efter dvalan. Är skönt att kunna umgås med dem igen. De har varit saknade. Vissa honor verkar känna av att det är vår på gång och laddar för att lägga ägg.

Nu håller jag tummarna att våren är på gång, så att vi får mera sol, mera fågelkvitter, och en härlig tid :)

 

 

Vinter

16 jan 2014

Ja nu kom vintern till frövi. Sköldpaddshagarna ute i trädgården är översnöade och nu känns det långt tills vi kan sitta därute och titta på när sköldpaddorna betar, solar osv. Det är ju bara januari så det är långt kvar, även om det denna vecka känns längre än vad det gjorde förra veckan när det inte fanns nån snö, när det var plusgrader.

De flesta av våra sköldpaddor är vakna nu. Bara några stycken sover fortfarande i garaget. Tycker det är mysigt när de kommer in, nyvakna och med massa ny energi. Det är härinne i deras innelådor som man lär känna dem ordentligt, se vem som har vilken personlighet. När de kommer ut så "lever de sitt eget liv" lite mera.

Extra spännande är det nu när våra Ibera har vaknat. De flyttade ju hit lagom till utesäsongen började 2013 så dem har jag inte lärt känna så väl ännu. Men efter bara några dagar så märker jag hur de blir mer sociala när jag kommer, hur de kommer fram till mig för att bli klappade <3

Ja de var lite om hur det är i Frövi i januari....

 

 

Dvala och ägg

19 nov 2013

Nu dvalar de flesta av våra sköldpaddor. Vår Iberafamilj dvalar och de flesta av våra ryska stäppsköldpaddor ligger nu i dvalningsrummet för att vila oh samla kraft inför våren.

Våran största leopardsköldpaddshona har lagt en ny omgång ägg. 10 stycken blev det denna gång. De 5 hon la i somras var inte befruktade, vi får se om dessa är befruktade eller inte.

Häromdagen kläcktes det en liten söt rysk stäppsköldpaddsunge här hos oss. Ytterligare en är på väg ut ut äggen. Glädjen är stor hos oss eftersom vi i våras valde att inte få några sköldpaddsungar. Det är ett år sen vi fick några små godingar här, men nu är det på gång igen :)

En ny vän

14 sep 2013

En ny sköldpaddsvän har hittat hem till oss. Hon heter Vilda och är av arten rysk stäppsköldpadda. Hon flyttade hem till oss för några veckor sen efter att ha hittats i "det vilda", ingen ägare hittades och vi fick äran att ge henne ett hem. Nu går hon här hemma tillsammans med många sköldpaddskompisar och verkar trivas med sin tillvaro...och vi trivs väldigt bra med henne.

Vi har haft glädjen att ha fått njuta av fint väder trots att det är september. Vi har några ryssar som ännu är ganska aktiva, även om några tycker att nu är det höst och nu ska man varva ner och förbereda sig inför dvala.

Våra Ibera känns ganska trötta, de tycker att det börjar bli höst. De kommer fram en liten stund, solar lite. Äter bra när det är nån god mat men annars så låter de bli vissa dagar.

Våra leoparder har det varit väldig fart på och de är fortfarande väldigt aktiva vissa dagar. De bor fortfarande ute i växthuset och njuter av vårt fina höstväder.

 

Vilken sommar det varit

11 aug 2013

Oj vilken sommar det har varit iår. Periodvis har det verkligen varit varmt ute. Våra leopardsköldpaddor har varit aktivare än nånsin, det har verkligen varit deras sommar.

Familjen Ibera har det också varit ganska mycket fart på, de är aktiva, speciellt tidigt på morgonen kan man se nån av dem ute och beta, oftast Venus. Ställer man in mat till dem så kommer de i full fart, de är verkligen ett härligt gäng.

Hos våra ryssfamiljer har det däremot varit väldigt passivt i sommar. De har nog tyckt att det varit för varmt ute, flera stycken har grävt ner sig i sommar och de övriga har varit väldigt stillsamma. Förra sommaren var det full fart i rysshagarna så de verkar vara aktivare vid lite mindre varmt väder. Theo är dock undantaget, han har det varit full fart på hela sommaren, han kommer springandes så fort man närmar sig hans hage .

Juni

18 jun 2013

Nu är det äntligen sommar på riktigt, det har varit några fina dagar. Gräset är grönt och sköldpaddorna njuter av att kunna beta gräs.

Våran rysshona Zeina har för några dagar sen bestämt sig för att nu är det dags för sommarvila och har grävt ner sig.

Vi har installerat kameror inne i utelådorna så vi kan se ifall nån hona gräver för att lägga ägg. Vi har även byggt lådor med värmetak som de kan lägga sig i om de tycker det är kallt.

 

Nya bilder

20 maj 2013

Nu ligger det nya bilder på alla sidor om de olika sköldpaddsarterna.

Flytta hemifrån

18 maj 2013

Idag är en dag då det hänt mycket på sköldpaddsfronten, iallafall när det gäller sköldpaddsungarna. 4 stycken har flyttat idag och det börjar kännas tomt i sköldpaddsungarnas bur på allvar. Nu är det bara några stycken kvar som kan tänka sig att flytta till nya hem ifall rätt hem dyker upp.

 

← Äldre inlägg

Jag håller just nu på att göra om hemsidan så att det ska kunna handla om alla de tre arter av landsköldpaddor som numera bor hos oss.

Jag testar att lägga in en bild här i bloggen. Den visar vår hane Theo som grävt ner sig ute.

062.jpg